fredag den 28. juni 2013

Livets store mysterier


Efter at vi har været på besøg hos min mor i maj, begyndte børnene at stille mange spørgsmål om døden. Den gang har vi været på kirkegården og besøgte min fars og storesøsters gravsteder. På vej hjem fra kirkegården har børnene spurgt "hvordan døde morfar?" og "hvordan døde mors storesøster?" og vi snakkede lidt om det. Og så tror jeg, at alt det har sat gang i nogle tanker i de små hoveder. For siden blev vi spurgt en masse. Spørgsmål kommer pludseligt, mens vi er midt i noget andet, og sådan nogle hop virker ret forvirrende. 

Moar! Hvad sker der hvis alle mennesker dør?
Hvorfor er børn altid levende?
Dør farmor snart?
Hvornår skal du og far dør?

Puh-ha... 

Nej, alle mennesker dør ikke på en gang.
Nogle børn dør også, hvis de er alvorligt syge.
Nej, farmor dør ikke snart.
Og det er lang tid til jeg og far skal dør. Det er først når I bliver rigtig store og får jeres egne børn, så I skal slet ikke tænke på det nu.

Selve spørgsmål er ikke så komplicerede og man finder hurtigt svarene. Men at de har så alvorlige tanker... Og deres tanker er gået så langt, at en dag sagde Julia pludseligt - Moar! Men hvis I dør, kommer vi da til at savne jer!

Oh, lille pus! :o)

Samtidigt har vi nogle andre spekulationer kørende. En kvindelig pædagog i børnehaven er gravid, så der snakkes meget om babyer :o) 

Moar! Hvordan kommer baby ud af maven?

Tidligere har jeg nikket til børnenes teorier, men en aften, da jeg var alene til at putte dem, og de igen begyndte at snakke om det, valgte jeg at fortælle sandheden ;o) At baby kommer ud af maven igennem tissekonen... Der blev helt stille et øjeblik, og så udbrød Julia - Jamen, Martin har da ingen tissekone! - Det er også derfor at det altid er piger, der har baby i maven... Det var en kæmpestor nyhed for dem, men før eller senere skulle det alligevel komme frem... :o)

Og så for nogle uger siden har vi været til Åbent Hus på Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg (vil forresten sige at det var en super arrangement for alle aldre), hvor fødeafdelingen bl. a. var repræsenteret. Jordemødrene havde en stor dukke/gine med og demonstrerede hvordan baby bliver født. Børnene stod helt stille og kiggede på det med store øjne. Og så troede jeg at mysteriet blev afklaret helt... Men det har kun sat gang i flere tanker... :o)

Moar! Kan baby i maven høre mor synger?
Kan baby i maven mærke når man går?
Hvordan spiser baby i maven?
Gør det ondt når baby kommer ud af maven?

Puh-ha...

Ja, den kan høre mor synger, og det er derfor babyer kan lide mors godnatsange.
Ja, den kan mærke når man går og det føles som at gynge.
Baby får mad igennem slangen i mors mave, som I så på sygehuset.
Ja, det gør meget ondt...

Tror ikke at det stopper her, og den blandede snak om livets start og livets slut vil fortsætte... Puh-ha... :o)


4 kommentarer:

 1. Jeg har ikke selv børn, men selvfølgelig veninder med børn, og nogle gange undrer man sig over hvor tingene kommer fra. Hvad er det for nogle tanker de render rundt med....spændende og videbegærlige børn du har, og det er jo kun godt :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Man bliver tit overrasket med spørgsmål og bemærkninger - man forventer ikke lige disse spørgsmål, når man er midt i noget andet. Og så er deres udvikling er hurtigere end vores opfattelse af dem - vi tror stadig at de er babyer, men nej nej :o) Og så tænker man lidt på hvad det næste spørgsmål bliver... ;o)

   Slet
 2. Mine piger er endnu ikke så store, at tanker om død og liv fylder, men lige pludselig kommer det nok :-) Vildt hvor store tanker børn kan gøre sig :-)
  Din pige ser i øvrigt super sød ud :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Sussi! Og jeg er også sikker på at alt det kommer en dag til dine piger. Men man bliver alligevel overrasket... :o)

   Slet

Follow Cupcake By Me on Bloglovin

Follow on Bloglovin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...