fredag den 14. oktober 2016

DIY - Toilettaske i patchwork-stil


For et par år siden har jeg lavet en toilettaske i patchwork-stil, som jeg siden brugte til garn og hæklenåle - se HER og HER. Der var flere den gang, der spurgte om DIY, og jeg begyndte at lave en ny taske og tage billeder undervejs. Projektet blev dog lagt til side og afsluttet først i august i år, så det er først nu at jeg har DIY klar til jer :o)

Forkortelser:
lm - luftmaske
fm - fastmaske
km - kædemaske
rk - række
omg - omg
mr - magisk ring
lm-rk - luftmaskerække1. Du skal bruge: rester af tekstilvoksdug, som kan både vaskes og stryges med let varme (det koster typisk omkring 150 kr/m); garn til sammenhækling - jeg har brugt tykt bomuld 8/8, men tror at garn 8/4 også kan bruges; stofrester i bomuld til foer; lynlås; sytråd.


2. Du skal også bruge: hultang; dobbeltklæbende tape ca. 1,5 cm bred; hæklenåle - en, der passer til garnet, samt en tynd hæklenål, jeg har brugt nr. 5 og nr. 2; saks.

3. Tekstilvoksdug skæres lige i kanterne og der klippes 8 firkanter ud - to til bunden (ca. 16 x 16 cm) og seks til siderne (enten i samme mål eller lidt mere aflange).

4. Jeg har valgt at lave siderne lidt højere, derfor måler mine side-firkanter et par cm mere i højde. Man kan egentlig variere størrelsen efter ønsket og lave f. eks. smallere firkanter til bunden.

5. Lim dobbeltklæbende tape langs kanterne på vrangen af hver firkant, skær hjørnerne på skrå, bøj kanterne ind til midten og lim den anden side af dobbeltklæbende tape til firkanten.

6. Stryg firkanterne med let varmet strygejern for at sikre at tape har sat sig fast.

7. Firkanter er klar til at lave huller.8. 
Tegn streger ca. 0,5 cm fra kanterne på vrangen af hver firkant, og lav de første huller med hultang i hjørnerne, hvor stregerne krydser. Lav ikke alt for store huller, da foret vil være synlig igennem hullerne. Til garn 8/8 har jeg valgt hulstørrelse på 2,5.

9. Læg hver side sammen hul til hul og marker midte, lav derefter et hul på den markerede midte. 

10. Læg igen siden "hul til hul" sammen og marker midte mellem de eksisterende  huller, lav derefter et hul på den markerede midte.

11. Fortsæt på samme måde at lægge "hul til hul" sammen og lave et nyt hul på midten til der er ca. 1-1,5 cm mellem hullerne.

12. Gentag punkt 9-11 på alle sider af firkanten.

13. De sidste huller laves ca. midt for de eksisterende huller. På samme måde (punkt 8-13) laves huller på alle firkanter.

14. Hækl rundt om firkanterne. Brug en tynd hæklenål for at hente garnet gennem hullerne og en hæklenål, der passer til garnets tykkelse, til at hækle med. Hent garnet i et hul, slå om og træk gennem løkken, hækl derefter 1 fm i hvert hul samt (1 fm, 1 lm og 1 fm) i hjørnehuller, afslut med 1 km i 1. fm, luk af.

15. Når du har hæklet rundt om alle firkanter, læg dem evt. ned som de skal hækles sammen til.

16. Hækl firkanternes sider sammen ved at hækle km gennem de yderste maskeled på hver firkant. Begynd med at sammenhækle firkanter fra taskens bund.


17. Hækl derefter sammen firkanter fra taskens sider - hækl dem sammen nedefra og op. 

18. Hækl til sidst bund og siderne sammen.

19. Hækl en omg fm på toppen af tasken over alle side-firkanter. Begynd i den øverste højre hjørne på taskens forside, hent garnet i den 1. m, slå om og træk gennem løkken på hæklenålen, hækl 1 fm i hver m på firkantens side samt 1 fm på toppen af hver sammenhæklings-rk, afslut med 1 km i 1. fm. Klip ikke garnet og hækl en flap på taskens forside ved at hækle 5 rk af fm over de forreste firkanter, luk af. 

Hækl derefter en flap på taskens bagside - hent garnet i den 1. m i den øverste højre hjørne på taskens bagside, slå om og træk garnet gennem løkken på hæklenålen, hækl 5 rk af fm over taskens bageste firkanter, luk af.

Hækl en strop: slå 21 lm op, spring 1 lm og hækl 19 fm, 4 fm i næste m, fortsæt på den anden side af lm-rk og hækl 18 fm, 3 fm i den sidste m, afslut med 1 km i 1. fm, luk af.

Hækl en overtræk til lynlåsets ende: 
1. omg: hækl 6 fm i en mr (6), 
2. omg: 2 fm i hver m (12),
3.-4. omg: 1 fm i hver m (12),
5. omg: 2 fm i næste m, 12 fm (13),
6. omg: 7 fm, 2 fm i næste m, 5 fm (14),
7. omg: 1 fm i hver m (14), luk af.

20. Klip stof til foret. Jeg har lavet foret med lommer, som viste sig at være lidt besværligt. Det nemmeste ville være at lave et enkelt for af en stof-firkant. Firkantens mål skal svare: bredde = perimeter af taskens bund, højde = højde af taskens side-firkant + 1/2 af bredde af taskens bund-firkant. Husk at lægge 1-2 cm ekstra til syninger.

21. Sy firkantens sider sammen, så du har et rør. Sy bunden af røret sammen, og sy derefter på tværs af bunden i siderne, så bunden danner et æske-look. Syningen skal være lige lang som side af en bund-firkant.

22. Læg til sidst vrangside af foret til vrangside af tasken, buk kanten af foret og sy over således, at syningen ligger lige under maskerne på den første omg på toppen af tasken. 

23. Sy lynlås til flapperne af tasken.

24. Sæt det hæklede overtræk på lynlåsets ende og sy det til. 

25. Sy stroppen til flappernes kanter på den side, hvor lynlåset åbner. Pynt evt. lynlåset med en fletning af garn og nogle perler i passende farve.


7 kommentarer:

 1. Hvor er det en fantastisk toilettaske du har lavet. Og tak for den flotte og gode vejledning. Det skal prøves engang. Er lige nu ved at hækle en poncho. Men da jeg syr patchwork, var din toilettaske en god variation. tusind tak.

  SvarSlet
 2. fed opskrift, tusind tak! det skal prøves helt sikkert! har jeg lige lagt til favoritter! god weekend kh Ulrike

  SvarSlet
 3. Den er så flot Elena, må føjes til listen over projekter i fremtiden

  SvarSlet
 4. What a clever design! It looks great. Thank you for sharing a tutorial.

  SvarSlet
 5. I'm sure you would laugh if you read how google translated your tutorial into English! Aside from that, I'm so happy to see such a careful tutorial. So many tutorials leave out the important details. I will definitely use your trick of using a small hook to pull the yarn through the hole and then a larger to hook to crochet the stitch--brilliant! Best regards, Kate in Oregon

  SvarSlet
 6. Hej
  Hvor er den bare fin - tak for god beskrivelse ... jeg må prøve
  God søndag
  Annette

  SvarSlet

Follow Cupcake By Me on Bloglovin

Follow on Bloglovin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...